Gode råd: Sådan slipper du af med stoppet næse

Gode råd: Sådan slipper du af med stoppet næse

To ud af hver tre danskere lider af luftvejsproblemer. Især i perioder med temperaturændringer, hvilket kan forårsage symptomer som stoppet næse, betændelse inde i næsen og obstruktion af næsepassager, hvilket gør normal vejrtrækning vanskelig.

Stoppet næse: Sådan renses den

Der er forskellige måder at afhjælpe problemet med tilstoppet næse på. Her ser vi på de mest effektive.

1. Massér næsen

Øjenbryn-til-øjenbrynmassage hjælper med at aflaste næsen på kort tid. Du bør massere området omhyggeligt i mindst et minut og dermed hjælpe med at forhindre tørhed i næsepassagerne og reducere slimhindetrykket. Gør det med cirkulære bevægelser på begge næsevinger i to minutter for at hjælpe med at åbne næseborene og dermed eliminere overskydende slim.

Du kan også massere området mellem læben og næsen ved at anvende let tryk med din pegefinger. Foretag cirkulære bevægelser. Det hjælper til med at rense næsens luftveje frie.

2. Luftfugtigheden i hjemmet

Luftfugtigheden er vigtig, så næsen ikke tilstopper. Hvis dette er mindre end 40% luftfugtighed, kan næsens slimhinde blive tør og hindre vejrtrækningen. Derfor er det praktisk at have befugtere i hjemmet for altid at have en ideel fugtighed.

Du kan drage fordel af dampen fra det varme brusebad eller badet for at aflaste næsen. Det hjælper med at rense og fugte næsepassagerne.

Et andet godt middel er at koge vand og indsnuse dampen ved at dække hovedet med et håndklæde, så dampen ikke slipper ud.

Endelig, for at aflaste næsen, kan du også opvarme en klud i mikrobølgeovnen uden at gøre den meget varm, men stadig behagelig og anvende den på næsen.

Med disse løsninger bliver slimet mere flydende, og du kan lettere pudse næsen.

3. Sådan renser du næsen med hjemmelavede præparater

Der er ingredienser, som vi alle normalt har hjemme, og som er meget egnede og effektive til at rense næsen. Nogle af dem er:

Honning: Ud over at aflaste, er dette middel også forebyggende og kan behandle problemet på lang sigt. Du bør spise to spiseskefulde honning regelmæssigt for at forhindre tilstoppet næse.

Æbleeddike: Det er et af de mest effektive og enkle råd til at rense næsen. Put et par spiseskefulde æbleeddike i et glas varmt vand og drik det. Du kan tage det op til fire gange om dagen, hvis det er nødvendigt.

4. Andre effektive tricks

Læn hovedet tilbage, dæk næsen med fingrene og hold vejret så længe du kan. Du skal gøre det flere gange om dagen for den bedste effekt.

Hvidløg hjælper også med at rense næsepassagerne. Du behøver kun til at indtage et fed hvidløg om dagen, da hvidløg generelt er meget gavnlig, og desuden hjælper det mod stoppet næse næse.

Sådan ved du, om du har bihulebetændelse

Hvis din næse konstant er blokeret, og der er andre tilknyttede problemer, har du muligvis bihulebetændelse. I dette tilfælde skal du gå til lægen for at få stillet en diagnose og ordineret medicin, hvis det er nødvendigt. De vigtigste symptomer på bihulebetændelse er:

 • Kontinuerlig løbende og stoppet næse.
 • Smerter og tryk bag øjnene såvel som i kæbeområdet.
 • Delvis eller totalt tab af lugtesansen.
 • Træthed og generel utilpashed.
 • Hyppig hovedpine.
 • Feber, når symptomerne bliver værre.
 • Hyppig ondt i halsen.

Sådan undgår du stoppet næse

Hvis du pudser næsen for ofte, kan det irritere næsen. For at undgå dette skal du bruge nogle enkle teknikker, der ud over ubehagene ved en løbende næse også hjælper os med at lindre stoppet næse. De er som følger:

 • Prøv ikke at pudse næsen for meget. Vent til det virkelig er nødvendigt, så undgår du irritation.
 • Brug altid lommetørklæder, der er så bløde som muligt, uanset om de er lavet af stof eller papir.
 • Fugt din næse ofte. Enten med din sædvanlige kropscreme eller med en bestemt balsam til næsen.
 • Undgå altid tørre omgivelser efter bedste evne.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *